AKTUELNO

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević upozorava da nije moguće predvideti razmere širenja koronavirusa, budući da je ovo nova bolest s mnogim nepoznanicama, ali navodi da SZO veruje da je moguće da se prekine njegovo dalje širenje, ako se primene jake mere.

Jašarević je rekao da SZO "prati epidemiju koronavirusa svakog trenutka i radi 24 sata sa mrežom naučnika, medicinara, istraživača, vladama, stručnjacima i partnerima iz javnog i privatnog sektora, kako bi koordinisala adekvatan odgovor na koronavirus".

- SZO veruje da je i dalje moguće prekinuti širenje virusa, ako bi države preduzele jake mere, kako bi bolest bila otkrivena u ranim fazama, izolovana i tretirana, i kada bi promovisale mere distanciranja u društvu srazmerne riziku - rekao je Jašarević.

On je dodao da ne postoje posebni tretmani za ovaj tip koronavirusa, koji bi bili bazirani na kliničkim instraživanjima, niti vakcina.

- Postoje terapije koje se i dalje ispituju, sada su u formi posmatranja i klinickog ispitivanja za zaražene pacijente, a SZO pomaže koordinaciji sa spektrom partnera i vodi sistematični pristup ocenjivanju potencijalnih tretmana i razvijanju glavnih kliničkih protokola koji su potrebni da se ovaj posao ubrza na globalnom planu - rekao je Jašarević.

On je dodao da SZO preporučuje uključivanje u nasumična kontorilisana ispitivanja radi testiranja efikasnosti i bezbednosti.

- Glavni globalni klinički plan za istraživanje i postavljanje prioriteta terapija je u toku, ali zasad nema vakcina protiv 2019-nCoV. Njihovo pravljenje je u toku, tako da klinička ispitivanja mogu da počnu za tri ili četiri meseca. SZO će objaviti početnu prioritetizaciju vakcina koje se sada razvijaju, a koje bi mogle da budu deo ispitivanja - naveo je portparol SZO.

Ukazao je da se o virusu ne zna mnogo, ali se zna da je jedan odsto slučajeva zaraženih u zemljama izvan Kine, a 99 odsto u Kini.

On je dodao da se mere koje je SZO objavila pošto je proglasila javnu zdravstvenu opasnost na međunarodnom nivou odnose na putovanje, trgovinu, karantin, trijažu i tretman.

- SZO može da pozove države na odgovornost kada je neophodno da dostignu ove globalne standarde - rekao je Jašarević.

On je naveo da s Konom, iz koje je novi koronavirus potekao, SZO sarađuje od pocetka izbijanja epidemije i da se zvaničnici SZO redovno sastaju s kineskim zdravstvenim radnicima radi boljeg razumevanja kliničkih i laboratorijskih istraživanja epidemije.

- Eksperti SZO iz kancelarije u Kini, regionalna kancelarija i sedište SZO podržavaju napore i odgovor Kine. Kina direktno radi s nama kroz naše ekspertske mreže i deli detaljne informacije o uspostavljenim merama, epidemiološkim i biološkim istraživanjima, rekstricijama putovanja i preventivnima mera preko zvanicnih kanala - zakljucio je Jašarević.

#koronavirus

#svetska zdravstvena organizacija

'