AKTUELNO

Deset osoba sa kruzera "Dajmond princes" koji vratio iz Hongkonga i pristao u japanskoj luci Jokohoma zaraženo je koronavirusom.

Na tom kruzeru nalazi se i 14 državljana Srbije, rekao je ranije danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Među putnicima pozitivnim na koronavirus su i dva državljana Australije, jedan Amerikanac, dvoje gostiju iz Hongkonga, dvoje iz Japana i jedan član posade sa Filipina.

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

Testirano je svih 3,711 putnika i članova posade, a 273 je dobilo uputstva za dalja testiranja, potvrdio je japanski ministar zdravlja Katsunobu Kato.

Prema njegovim navodima, rezultati su stigli za 31 osobu, od koji je deset pozitivnih. Oni kojima je koronavirus potvrđen, smešteni su u lokalnu bolnicu u Jokohami. Preostali putnici ostaće na kruzeru narednih 14 dana, u karantinu, među kojima će biti i naši državljani.

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

Dejvid Abel, Britanac koji je sa suprugom na krstarenju, rekao je da se hrana na kruzeru klasifikuje, alkohol je zabranjen, a putnicima nije dozvoljeno ni da šetaju hodnicima.

- Svi putnici na ovom brodu ostaju zatvoreni u svojim kabinama. Ne možemo ni da šetamo hodnikom. Za mnoge putnike to će biti apsolutna dosada. Mi imamo mnogo sreće što imamo kabinu sa balkonom. Ljudi koje zaista žalim su oni koji imaju kabine u unutrašnjosti, a nemaju prirodnog svetla, nema svežeg vazduha - kaže on.

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

Pušenje je na brodu je u potpunosti zabranjeno, čak i za putnike koji imaju balkon, rekao je.

- Definitivno više nismo na luksuznom krstarenju, gde smo imali vrhunsku uslugu i mogućnost da jedemo u trpezariji i biramo iz menija. Ti dani su gotovi. Posada nosi maske za lice, kuca na vrata, predaju tanjir hrane. Vrate se da ih pokupe kasnije. To traje veoma kratko - kaže on.

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

Do sada su od koronavirusa, koji je potekao iz kineskog grada Vuhana, preminule 492 osobe, a zaraženo je više od 24.500.

#Kruzer

#koronavirus

'