AKTUELNO

Policija je navela da za sad nema nagoveštaja da se radi o terorističkom napadu, već da je reč o osobi koja ima "očigledan problem sa mentalnim zdravljem".

Policija u nemačkom gradu Dizeldorfu, gde je sinoć devet osoba ranjeno u napadu sekirom na železnickoj stanici, uhapsila je 36-godišnjeg muškarca Fatmir H. poreklom sa Kosova, koji je, prema navodima policije, mentalno bolestan.

Foto: Tanjug

Rojters navodi da je osumnjičeni, koji u Nemačkoj živi u obližnjem gradu Vupertalu, pobegao nakon napada sa dizeldorske železničke stanice i skočio sa mosta, pri čemu se ozbiljno povredio.

Ditmar Knajp iz pokrajinske kriminalističke službe preneo je da su u stanu Fatmira pronašli potvrdu o paranoidnoj šizofreniji, kao i lekove za ovu bolest.

Kako je rečeno njegov brat, koji živi u Vupertalu, prijavio je tokom večeri nestanak Fatmira. Pošto je znao da je kupio sekiru, a nije se vratio uveče kući, brat je prijavio nestanak. Rečeno je da je Fatmir sa Kosova u Nemačku došao 2009. i da ima takozvanu humanitarnu vizu.

On nije imao policijski dosije, osim, kako je rečeno, zapis da je sam sebi naneo povrede 2015., zbog čega je naloženo da se podvrgne lečenju.

Portaprol policije je kazao da dizeldorfska policija napad nije opisala kao "divljanje" ili "terorizam".

On je potom uhapšen, a policija veruje da je delovao sam. Policijski zvaničnici naglašavaju da je očigledno želeo da ga ubije policija, a između ostalog predviđa da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

Navedeno je da su teško ranjene žrtve u stabilnom stanju. "Bild" je preneo da je noćna mora na glavnoj železničkoj stanici u Dizeldorfu počela u četvrtak uveče, nešto pre 21 sat.

Foto: Tanjug

Prema navodima policije, jedan muškarac je sekirom nasumično napadao putnike, najpre u tramvaju, zatim na koloseku, a potom i u zgradi stanice. Nemački mediji su preneli da je usledila velika akcija policije, kao i da su helikopteri nadletali taj deo grada.

Stanica je evakuisana, a obustavljen je i železnički saobraćaj. Posle krvoprolića, napadač je preko šina istrčao iz stanice i skočio sa mosta kada se teško povredio.

Foto: Tanjug

Tada je i uhapšen, a zbog povreda prebačen je u bolnicu. Nakon toga, uhapšen je još jedan muškarac, navodi "Bild" napominjući da nije poznato da li ima veze sa napadom.

Foto: Tanjug

Za sada nema nagoveštaja da se radi o terorističkom napadu, a policija je zvanično navela da je reč o "nerasvetljenom nasilju".

Foto: Printscreen Twitter

Mediji su ranije javili da je bilo četiri napadača i isto toliko povređenih putnika. Železnička stanica je u međuvremenu otvorena.

#Napad

#Nemačka

#Policija

'