AKTUELNO

Za nama je nasmrtonosnijih 24 časa od kada se krajem decembra novi koronavirus iz grada Vuhana proširio na celu Kinu, a zatim i druge 25 države.

Za samo jedan dan od posledica zaraze preminule su 62 osobe, a virus je registrovan kod više od 5.000 novih pacijenata, među kojima je i jednomesečna beba.

Kako se broj obolelih povećava rapidnom brzinom, stručnjaci su zabrinuti da će epidemija, zbog koje je već proglašena globalna vanredna situacija, uskoro poprimiti razmere pandemije.

Po broju žrtava u Kini novi virus je već premašio SARS, svog "rođaka" iz redova koronavirusa koji je harao početkom dvehiljaditih. Prestigao ga je i po brzini kojom se prenosi među pacijentima, što je ključna stavka za izbijanje pandemije.

Ovako nova globalna opasnost izgleda kada se pretoči u brojke.

Foto: Tanjug AP/Arek Rataj

20.679 obolelih

Broj zaraženih koronavirusom dostigao je 20.679, od čega je čak 20.485 obolelih u kopnenoj Kini, a 13.314 u provinciji Hubej u kojoj se nalazi Vuhan.

Slede Japan sa 20 zaraženih, Tajland sa 19, Singapur sa 18 i Hong Kong sa 19. U Australiji je prijavljeno 12 slučajeva, a u Severnoj Americi 15.

U Evropi je najviše zaraženih prijavljeno u Francuskoj, šest, a slede Italija, Rusija, Francuska i Velika Britanija sa po dva. U Hrvatskoj su u se u četiri grada pojavile, za sada nepotvrđene, sumnje kod šest osoba.

Svi slučajevi van Kine čine tek dva procenta zaraženih. Iako se taj broj sada može činiti malim, žarište epidemije Vuhan je jedno od transportnih čvorišta zemlje. Odatle je samo tokom novembra i decembra otputovalo blizu dva miliona ljudi, od čega oko 120.000 hiljada u inostranstvo.

Zbog toga je epidemija koronavirusa i dalje glavna briga širom sveta, iako je Vuhan već nedeljama po karantinom.

Foto: Tanjug/Chinatopix via AP

427 mrtvih

Zaključno sa današnjim danom, zvanično je 427 ljudi preminulo od novog koronavirusa, od čega 414 u provinciji Hubej.

Van kontinentalne Kine po jedan smrtni slučaj je zabeležen u Hong Kongu i na Filipinima.

Najveći broj preminulih bio je stariji od 50 godina, ali je među njima bila i najmanje jedna devetomesečna beba.

Foto: Tanjug AP/Chinatopix

11.000 bolničkih kreveta

Kada je epidemija uzela maha, Vuhan, grad se 11 miliona stanovnika, obezbedio je oko 5.000 kreveta u postojećim bolnicama za pacijente zaražene novim virusom, uz obećanje da će brzo obezbediti još 6.000.

Grad je najpre gimnazije, kulturne centre i izložbene sale pretvorio u improvizovane bolnice za 3.400 pacijenata, a zatim je počeo rekordno brzu izgradnju dve potpuno nove bolnice.

Prva bolnica, izgrađena za samo osam dana, otvorena je za vikend i može da primi 1.000 pacijenata. U nju je već juče premešteno prvih 50 obolelih. Druga bolnica biće otvorena sutra i imaće 1.600 kreveta.

Pre nego što su osposobljeni dodatni kapaciteti, u gradu je vladala prava panika zbog nedostatka bolničkih kreveta za sve pacijente. Pravu sliku bilo je teško odrediti zbog netransparentnosti kineske vlade i cenzure lokalnih medija, ali je čak i prema zvaničnim državnim podacima bilo jasno da je određeni broj zaraženih poslat na kućno lečenje.

Inkubacija virusa korona traje između jednog i 14 dana.

Foto: Tanjug AP/Xiong Qi

697 izlečenih

Danas je broj izlečenih od koronavirusa dostigao 697 i premašio je broj preminulih. Od tog broja 397 je izlečeno u provinciji Hubej.

Kineski zvaničnici su javili da je do nedelje ukupno 475 pacijenata otpušteno iz bolnice nakon potpunog oporavka.

Prvi pacijent u gradu Suining na jugozapadu kineske provincije Sečuan oporavio se od virusa, čime je ukupan broj otpuštenih iz bolnice nakon oporavka u toj provinciji porastao na 13.

U međuvremenu, istočna kineska provincija Fuđen takođe je prijavila svog prvog pacijenta koji se danas oporavio od novog koronavirusa. U južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangsi, još pet pacijenata je izlečeno i otpušteno iz bolnice.

Pored toga, 18 pacijenata oporavilo se i otpušteno je iz bolnice u istočnoj kineskoj provinciji Đangsi do nedelje.

Smatra se da se pacijent oporavio kada su simptomi ublaženi, telesna temperatura na normalnom nivou najmanje tri dana, a test pokazuje negativan rezultat dva puta.

#Kina

#koronavirus

'