AKTUELNO

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je, prema poslednjim podacima, 213 osoba umrlo od posledica koronavirusa, dok je 9.692 zaraženo.

Broj žrtava je porastao pošto su u roku od 24 sata još 43 osobe preminule.Najveći broj slučajeva odnosi se na provinciju Hubei i njenu prestonicu Vuhan, žarište koronavirusa.

Van Kine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, napominje AP.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja.

#Kina

#koronavirus

'