AKTUELNO

Broj preminulih od posledica koronavirusa u Kini danas je porastao za 38 i iznosi ukupno 170, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Istovremeno, do srede uveče broj zaraženih dostigao je 7.711. Sumnja se na još na 12.168 slučajeva, prenosi Rojters.

Skoro svi smrtni slučajevi do sada su prijavljeni u provinciji Hjubei gde u blokadi živi oko 60 miliona ljudi. Virus se pojavio prošlog mjeseca na pijaci sa divljim životinjama u gradu Vuhanu.

Oboleli su registrovani u još najmanje 15 drugih država, uz 104 potvrđena slučaja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će se danas Komitet za vanredne situacije sastati iza zatvorenih vrata kako bi bila donesena odluka da li će zbog brzog širenja virusa biti proglašena globalna vanredna situacija.

- U proteklih nekoliko dana, virus se proširio i na neke druge zemlje, zbog čega izaziva zabrinutost posebno zbog prenosa sa čoveka na čoveka. Iako je broj zaraženih izvan Kine, relativno mali, postoji potencijal za širu epidemiju - rekao je danas direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Jasmina i njen muž u karantinu!

Jasmina Jovanović i njen muž Indijac od utorka se nalaze u bolnici u gradu Goa u Indiji zbog sumnje da muž ima opasni virus iz Vuhana, od koga je dosad umrlo 132 ljudi, a obolelo 6.057 Srpska državljanka Jasmina Jovanović od utorka se nalazi u karantinu u gradu Goa u Indiji jer se sumnja da je njen suprug Indijac zaražen opasnim koronavirusom, od koga je do sada umrlo 132 ljudi, a obolelo 6.057, čime je prevaziđen broj slučajeva zaraze u epidemiji SARS pre 16 godina. Prema pisanju medija, i Jasmina i njen suprug su prosvetni radnici zaposleni u školi u Šangaju, a na more u Indiju su doputovali prošle nedelje. Jasminin muž je nakon dolaska u indijski grad Udžain osetio bol u grlu i druge simptome virusa, zbog čega se sam javio zdravstvenim vlastima, dok Srpkinja nema nikakve simptome.

#Smrt

#koronavirus

'