AKTUELNO

Njihov otrov je prilično toksičan postoji opasnost od smrtnog ishoda, ukoliko dođe do kontakta sa ovom opasnom životinjom.

Australija se ove godine već suočila sa ekstremnim požarima, poplavama i gradom. Stručnjaci sada upozoravaju na novu opasnost - smrtonosne paukove.

Katastrofa koja je zadesila Australiju poslednjih meseci stvorila je "savršene uslove" u kojima bi ovaj zglavkar mogao da se razmnoži.

Vlažni šumski predeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta paukova poznatih po svom vrlo toksičnom i brzodelujućem otrovu. Među njima je i sidnejski levak-pauk ili sidnejski dupljar (Atrax robustus).

Zbog potencijalne opasnosti, oglasio se i australijski park gmizavaca, sa sedištem u Somersbiju, u saveznoj državi Novi Južni Vels, odakle poručuju da se prisustvo i aktivnost ovih paukova poslednjih dana povećala.

Foto: Facebook.com/Australian Reptile Park

- Zbog nedavne kiše i toplih dana koje proživljavamo, smrtonosni pauci će početi da se kreću svuda. Oni su jedni od najopasnijih paukova na planeti i prema ovom problemu moramo postupati veoma ozbiljno - izjavio je portparol parka Danijel Ramsej.

Sidnejski levak-pauk je normalno aktivan tokom leta, ali "sezona pauka" je ovog puta nešto kasnila, jer je vreme poslednjih meseci bilo vrlo suvo.

Stižu upozorenja da je njihov otrov prilično toksičan i da postoji opasnost od smrtnog ishoda, ukoliko dođe do kontakta sa ovom opasnom životinjom.

Australiju su pogodili najgori požari u poslednjim decenijama, pri čemu su velike poplave koje su usledile opustošile već ogoljenu zemlju.

Od kada su požari počeli krajem jula prošle godine najmanje 28 ljudi je poginulo širom zemlje - a samo u državi Novi Južni Vels više od 3.000 domova je uništeno ili oštećeno.

Jake grmljavinske oluje donele su olakšanje u nekim oblastima krajem prošle sedmice, mada su bujne poplave stvorile nove rizike.

Delovi jugoistočne Australije bili su zasuti i gradom veličine loptice za golf, dovoljno velikim da razbije prozore automobila i povredi ptice, manje od 24 sata nakon što je region pogodila velika olujna prašina.

#Australija

#Poplave

#Požar

#pauk

#pošast

'