AKTUELNO

Radnici koji protestuju protiv planova vlade u Parizu za reformu penzionog sistema zatvorili su najveću hidroelektranu u Francuskoj na Grand Mezonu, saopštila je podružnica sindikata CGT.

Protest je pokrenuo sindikalni ogranak CGT Anerži Iser, objavljeno je na Fejsbuk stranici tog radničkog udruženja, prenosi Rojters.

Do prekida isporuke električne energije iz Grand Mezona dolazi samo dan nakon što su zaposleni u energetskom sektoru, koji protestuju protiv planova predsednika Emanuela Makrona o penzionoj reformi, isključili struju veletržici hrane u Parizu.

Opstrukcije sa isporukom električne energije, ocenjuje Rojters, podvlače odlučnost levičarskih sindikata da istraju u svojim zahtevima, posle talasa štrajkova i uličnih protesta pokrenutih od početka decembra u kojima nisu uspeli da primoraju Makrona da odustane od planirane reforme.

Vlada kaže da će predložene promene učiniti penzioni sistem jednostavnijim i pravičnijim, dok kritičari tvrde da će one rezultirati time da ljudi moraju da rade duže da bi ostvarili pravo na punu penziju.

#Francuska

#Hidroelektrane

#Protest

'