AKTUELNO

Železničari, nastavnici, lekari, advokati i drugi pridružili su se danas protestima širom zemlje zbog planova francuskog predsednika Emanuela Makrona da reformiše penzioni sistem.

Dok su vlada i sindikati vodili ključne pregovore o promenama, u Parizu i drugim francuskim gradovima organizovani su ulični protesti, a štrajk železničara ušao je šestu nedelju, preneo je AP.

Marš u Parizu započeo je od Trga Republike u centralnom delu grada uz veliko prisustvo policije, a predsednička palata bila je zabarikadirana jer je demonstranti trebalo da krenu prema tom delu grada.

Ajfelova kula je bila zatvorena jer su se zaposleni pridružili protestu. Metro saobraćaj u Parizu bio je ozbiljno desetkovan, osim dve automatske linije koje su normalno saobraćale.

Foto: Beta AP/Laurent Cipriani

Nacionalna železnička kompanija SNCF saopštila je da štrajkuje oko trećina njenih radnika. Saobraćala su tri, od pet brzih vozova, a probelma je bilo i u regionalnom železničkom saobraćaju.Mnoge škole su bile zatvorene.

Sindikati su pozvali radnike da blokiraju pristup najvećim lukama, uključujući i pristup luci u Marseju. Vođa sindikata CGT Filip Martines izjavio je da veliki broj ljudi štrajkuje, a da vlada ipak ne želi da razgovara i uzme u obzir mišljenje sindikata.

Foto: Beta AP/Laurent Cipriani

Razgovori vlade i sindikata nastavljeni su u utorak, ali nije postignut kompromis.Nova runda pregovora koja će biti fokusirana na finansiranje novog penzijskog sistema zakazana je za sutra.

Makron je tražio od svoje vlade da pronađe brz kompromis sa sindikatima.Za sada vlada ostaje pri planu da podigne starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Promena treba da ujedini 42 različita sistema u jedinstven penzioni sistem.

#Francuska

#Protest

'