AKTUELNO

Ovogodišnjim povećanjem od 9,7 milijardi dolara ukupni vojni budžet Kine po prvi put probiti granicu od bilion juana ili 145 milijardi dolara.

Kina je danas objavila da će ove godine povećati vojni budžet za oko sedam odsto, što je najmanje povećanje od 2010. godine, a neimenovani izvori blizak vrhu kineske vojske kazao je Rojtersu da "to nije dovoljno".

-Mnogi ljudi u vojsci neće biti srećni zbog ovoga - rekao je Rojtersu izvor povezan sa visokim kineskim oficirima.

AP navodi da će ovogodišnjim povećanjem od 9,7 milijardi dolara ukupni vojni budžet Kine po prvi put probiti granicu od bilion juana ili 145 milijardi dolara.

Rojters navodi da "neki u Kini vrše pritisak da se ovogodišnjim vojnim budžetom pošalje snažna poruka" u trenutku kada administracija novog predsednika SAD Donalda Trampa predlaže povećanje davanja za vojsku od deset odsto u 2017. i kada se javlja zabrinutost oko potencijalnih sporova Kine sa SAD u vezi sa Južnim kineskim morem i statusom Tajvana.

Navodi se da je tokom protekle nedelje uticajni tabloid pod državnim uticajem "Global tajms" pozvao na povećanje budžeta kineske vojske za najmanje deset odsto kako bi se odgovorilo na neizvesnost koju je doneo Tramp.

Neimenovani penzionisani visoki general kazao je takođe medijima u Hongkongu i Tajvanu da bi trebalo povećati vojni budžet za 12 odsto kako bi pariralo američkom povećanju.

#Budžet

#Kina

#Vojska

'