AKTUELNO

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas je u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, a nekoliko zemalja najavalo je bojkot te ceremonije.

Peteru Handkeu danas je formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, nakon čega je održan i tradicionalni prijem za dobitnika. Nobelovu nagradu za književnost Handkeu je uručuo švedski kralj Karl Gustav. Na svečanosti i prijemu prisustvovali su i svi ambasadori u Švedskoj.

Ovaj događaj pomno je pratila i Srbija, nestrpljivo čekajući Nobela u rukama Petera Handkea.

Foto: Facebook.com/Sputnik Srbija

Foto: Facebook.com/Sputnik Srbija

Foto: Tanjug/Henrik Montgomery / TT via AP

Ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade bojkotovali su mnogi, a među njima i hrvatsko Ministarstvospoljnih poslova, koje je saopštilo da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu, zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade "osobi politički angažovanoj udavanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka".

Na dodeli svog predstavnika nisu imale ni Albanija, lažna država Kosovo i Turska.

Nobelova nagrada "čoveku koji voli Srbiju" razbesnela Albance i Ameriku

Vest da je austrijski pisac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrada za književnost, izazvala je brojna negativna reagovanja. Ta vest posebno je razbesnela Albance, koji za njega kažu da je "poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu", a slične reakcije stižu i iz SAD. Prištinska Gazeta ekspres je prenela svojevremeno da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo "slobodu Kosovu". Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na KiM kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena. Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: "Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo", a zatim dodala: "U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!" I albanski predsednik Edi Rama kritikovao je odluku o ovogodišnjoj dodeli Nobelove nagrade za književnost. Kosovska akademija nauka i umetnosti (ANUK) reagovala je na dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, naglašavajući da je on bio pasionirani podržavalac Miloševića i ubijanja naroda. Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović nazvao je "skandaloznom i sramnom" odluku da se austrijskom piscu Peteru Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

Podsetimo, u poslednjoj deceniji prošlog veka, dok je još trajao rat na prostoru bivše SFR Jugosavije, Peter Handke napisao je putopisni esej poznat pod imenom "Pravda za Srbiju". To je bilo dovoljno da cenjeni pisac bude prognan iz krugova u kojima se do tada suvereno kretao. Ali, Handke nije odustao od svojih uverenja - tako je 1999. godine podigao glas protiv bombardovanja jedne suverene države. Od tada je prošlo tačno 20 godina tokom kojih je često boravio u Srbiji. Ovde ga ljudi doživljavaju kao prijatelja, ali, sam Handke je to priznao - više ga vole, nego što ga čitaju.

#Peter Handke

'