AKTUELNO

Vatrogasci se i danas bore da zaustave skoro 150 požara u državi Novi Južni Vels u Australiji, a Sidnej je ponovo prekriven opasnim dimom čijem širenju doprinose jaki vetrovi.

Od početka izbijanja požara u novembru, poginule su najmanje četiri osobe, uništeno više od 680 domova, a osim u Novom Južnom Velsu, požari i dalje gore u državama Viktorija, Južna Australija i Kvinslend.

Vlasti su, međutim, naročito zabrinute zbog osam požara u okolini Sidneja, gde živi pet miliona ljudi, kaže načelnik vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Fisimons, prenosi Rojters.

- Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja, poljoprivredna imanja u celom regionu - rekao je Fisimons novinarima.

On je objasnio da se nekoliko požara severozapadno od grada spojilo i stvorilo veliki front plamena čije širenje je potpomognuto suvim toplim vetrom.

Zbog zagađenja vazduha, australijske sportske federacije preporučile su klubovima odlaganja mečeva, a sportistima da ne treniraju na otvorenom.

#Australija

#Požar

#Sidnej

'