AKTUELNO

Milijarder Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, ušao je danas u trku za kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima iduće godine, iako je u martu rekao da se neće kandidovati za Belu kuću.

- Kandidujem se za predsednika da bih pobedio Donalda Trampa i obnovio Ameriku. Ne možemo da priuštimo sebi još četiri godine nesmotrenih i neetičkih akcija predsednika Trampa - rekao je Blumberg (77), medijski mogul koji je osnovao Blumberg LP.

Kandidatura centriste Blumberga predstavlja kasni izazov velikom broju demokratskih kandidata koji se nalaze blizu vrha po ispitivanjima javnog mnjenja - kolegi centristi Džou Bajdenu, bivšem američkom potpredsedniku, i Pitu Butidžidžu, gradonačelniku grada Saut Benda u Indijani, kao i uglednim liberalnim senatorima Elizabet Voren i Berniju Sandersu.

Kao osmi najbogatiji Amerikanc na Forbsovoj listi, sa procenjenom vrednosti od 53,4 milijarde dolara, Bloomberg će imati tu prednost da može sam da finansira svoju kampanju i uloži milione dolara u oglašavanje i zapošljavanje osoblja, prenosi agencija.

Blumberg je u četvrtak podneo dokumenta Saveznoj izbornoj komisiji SAD da bi se kandidovao za predsednika.

#Politika

#Predsednički izbori

#SAD

'