AKTUELNO

Jedan Havaićanin potkresivao je drveće u svom dvorištu u gradu Hilo, kad je poginuo, a da nije ni bio svestan šta se dogodilo.

Još neimenovani 71-godišnji muškarac prokliznuo je kroz meki deo zemlje i upao u 60 centimetara širok tunel za tok lave. Pao je skoro sedam metara niže i poginuo na licu mesta, navela je policija.

Policija je došla na adresu čoveka, nakon što je prijavljeno da nije viđen nekoliko dana. Kad su stigli do njegove kuće pronašli su otvor i čoveka bez svesti na dnu. U pomoć su pozvali vatrogasce i Havaićanin je prevezen u lokalnu bolnicu, ali su tamo samo mogli da proglase njegovu smrt.

Incident se dogodio 4. novembra, a sada je autopsija pokazala da je umro od povreda nastalih usled pada.

Tokom dugih vulkanskih erupcija, ako lava teče satima ona se može učvrstiti na površini i stranama toka. To stvara tunel kroz koji prolazi tečna lava, a nakon što se tok iscrpi ostaje pećina, objasnili su zvaničnici. Havaji su puni tunela lave, ali je retkost da neko upadne u njih.

Vulkanolozi kažu da se rupe – zvane “prozori” – mogu otvoriti u tunelima kad se uruši tanak sloj krova i da je jedan takav “prozor” u dvorištu žrtve možda bio pokriven rastinjem, pa ga nesrećni čovek zato nije video. 

#Rupa

#Smrt

#Tunel

#Zemlja

'