AKTUELNO

Posmaračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da su na parlamentarnim izborima, održanim u nedelju u Belorusiji, bile zanemarene osnovne slobode i da integritet izbornog procesa nije očuvan.

U saopštenju, izdatom dan posle održavanja parlamentarnih izbora, navodi se da su vlasti pokazale nedostatak poštovanja demokratskih propisa, prenosi AP. ; "Ovi izbori pokazali su opšti nedostatak poštovanja demokratskih obaveza", rekla je šefica posmatrača Margareta Kederfelt.

Ona je takodje kritkovala restrikcije osnovnih sloboda u toj zemlji kojom čvrstom rukom rukovodi Aleksandar Lukašenko već četvrt veka.

Po danas objavljenim zvaničnim rezultatima glasanja, svih 110 poslanika u novom sazivu Parlamenta su bivši državni funkconeri, diplomate ili članovi provladinih partija.

U dosadašnjem sazivu bila su dva opoziciona poslanika, ali više ih nema pošto ni njima, ni mnogim drugim opozicionim kandidatima nije bilo dozvoljeno da se ponovo kandiduju.

Posmatrači su u saopštenju kao probleme na izborima naveli ;isključenje opozicionih kandidata iz izborne trke, ograničene šanse za vodjenje kampanje i manjakvosti pri prebrojavanju glasova.

#OEBS

'