AKTUELNO

Kineska carinska služba je saopštila danas da ukida ograničenja na uvoz živinskog mesa iz Sjedinjenih Država, i da ta odluka odmah stupa na snagu.

Kinesko ministarstvo trgovine je krajem oktobra najavilo ukidanje gotovo petogodišnjeg embarga na uvoz peradi iz SAD, ali se tek sada, sa objavljivanjem te odluke na veb stranici carinske uprave, zvanično "otvaraju" vrata za ponovno uspostavljanje trgovine.

Odluka kineskih vlasti usledila je nakon što je američka Uprava za bezbednost hrane prošle nedelje izvršila izmene u federalnom registru i odobrila uvoz proizvoda od peradi dobijenih od živine zaklane u Kini, podseća agencija Rojters.

Kina je od januara 2015. godina zabranila uvoz američke peradi i jaja usled epidemije ptičjeg gripa, a uvoz je iste godine pao na petinu uvoza iz 2014. godine kada je iznosio 390 miliona dolara.

Uvoz piletine je ove godine značajno porastao, pri čemu je samo u devet meseci tekuće godine uvećan za 47,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prema kineskim carinskim podacima. Vrednost tog uvoza je iznosila 9,2 milijarde juana.

#Amerika

#Kina

'