AKTUELNO

U sudaru autobusa i kamiona na zapadu Slovačke danas je, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 12 osoba, među kojima četvoro dece.

U nesreći koja se dogodila oko 13 sati u blizini grada Njitra, 100 kilometara istočno od Bratislave, povređeno je najmanje 17 osoba.

Portal "tvnoviny.sk" je objavio da su se u autobusu nalazili učenici srednje škole.

I slovačka agencija Tasr izveštava da su u autobusu većinom bili srednjoškolci.

Foto: Tanjug/Lukas Grinaj/TASR via AP

Ministarka zdravlja Andrea Kalvaska, koja je na mestu nesreće, izjavila je da je među žrtvama četvoro dece, ali nije precizirala koje su godište.

- U ovom momentu, naše misli su sa roditeljima koji su izgubili decu. Svi se nadamo da broj žrtava neće rasti - rekla je predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, prenosi AP.

Slovački premijer Peter Pelegrini će se zbog nesreće, koju je nazvao "užasnom tragedijom", ranije vratiti u domovinu iz posete Kipru, gde je trebalo da bude do sutra.

U trenutku nesreće padala je kiša, napominje Rojters. Vatrogasci su prvobitno saopštili da je 13 osoba poginulo, ali je kasnije broj žrtava smanjen na 12. Povređeni su prebačeni u bolnice.

Policija je objavila fotografije sa mesta nesreće na kojima se vidi kamion prevrnut na putu i okružen sivim kamenicama koje je prevozio, dok je autobus posle prevrtanja završio u jarku.

Foto: Tanjug/HaZZ-Presidium of Fire and Rescue Corps via AP

Povodom nesreće oglasila se i komapanija "Ariva" u čijem je vlasništvu autobus, navodeći da u potpunosti sarađuju sa spasiocima.

Rojters prenosi da je ovo najteža saobraćajna nesreća u Slovačkoj u poslednjoj deceniji. Godine 2009. u sudaru autobusa i voza poginulo je 12 osoba.

Inače, na put, koji je zatvoren za saobraćaj sleteo je helikopter spasilačke službe, a na mesto nesreće uputili su se ministarka unutrašnjih poslova Denisa Sakova, kao i načelnik vatrogasne i službe za vanredne situacije i regionalni šef policije.

#Nesreća

#Smrt

#deca

#slovačka

'