AKTUELNO

Policajac srpskog porekla detektiv Igor Rusmir dobitnik je prestižne nagrade "Mik Miler", koja se tradicionalno dodeljuje najboljem policajcu u australijskoj državi Viktoriji, objavio je list "Ejdž" iz Melburna.

Rusmir je dobio nagradu jer je zahvaljujući njemu otkrivena i razbijena organizovana međunarodna mreža dilovanja droge fentanil.

Do sada se verovalo da ova droga, koju zdravstveni radnici nazivaju i "oružjem za masovno uništenje", nije široko rasprostranjena u Australiji.Međutim, Rusmir je verovao drugačije, pa je pokušavao da u to ubedi svoje pretpostavljene.On kaže da se na početku osećao potpuno van svog područja delovanja.

Nakon početne sumnjičavosti, Rusmir je uspeo, ne samo da ubedi svoje pretpostavljene, već i da dokaže da se ta opasna droga godinama prodavala posredstvom ilegalnih sajtova. Epilog svega je da je jedan od dilera osuđen, a da su njegovim hapšenjem otkriveni su organizatori i način krijumčarenja fentanila u Australiju.

Igor Rusmir došao je uAustraliju sa roditeljima i sestrom 2000. godine. Da bi pomagao porodici, odmahpo dolasku počeo je da radi.Smrtonosna droga fentanil, koja je 50 puta jača od heroina i100 od morfijuma, izazvala je epidemiju slučajeva fatalnog predoziranja u SAD iKanadi.

Samo dva miligrama ove opasne supstance dovoljna su zasigurnu smrt onog ko je uzima.Fentanil je u svetu postao poznat po tome što je usmrtila poznatog pevača Prinsa.

Ova droga postaje sveveći problem Evropi, ali i Australiji, iako se nije verovalo da je dostupna naPetom kontinentu.Samo tokom prošle godine uVelikoj Britaniji je od konzumiranja ove droge preminulo 60 ljudi.

#Australija

#Policajci

'