AKTUELNO

Devojčica Beatris Farmer koja sada ima tri godine u julu 2018. godine odjednom postala izrazito privržena prema roditeljima i tužna.

Njeni roditelji u početku su verovali da je to samo prolazna faza. Ipak su odveli Beatris kod lekara jer je imala i groznicu, bolele su je noge i bila je izbirljiva oko hrane. 

Doktori su tvrdili da ima virus i dali joj antibiotike. Ali, zabrinuti roditelji nisu verovali da je samo to. Nekoliko meseci nakon što su lekari ignorisalii simptome, dijagnostikovan joj je neuroblastom, rak koji najčešće pogađa decu do pet godina.

Ova zastrašujuća vest usledila je nakon što Beatrisin otac Tiago nije želeo da napusti bolnicu jer je sam na guglu otkrio potencijalnu dijagnozu i želeo je da Beatris pregledaju specijalisti.

- Pre dijagnoze, Beatris je bila poprilično nestašna, ali kada je napunila dve godine iznenada je postala jako privržena nama i izbirljiva prema hrani i stalno je imala groznicu. Lekar opšte prakse je verovao da je u pitanju virus i dao joj antibiotike. Kada je počela da se žali na bol u nogama odveli smo je u hitnu gde su joj napravili neke dodatne testove, ali i dalje su tvrdili da je u pitanju virus. Teško je postaviti pravu dijagnozu dok je dete još malo da objasni kako se oseća, ali u pozadini naših misli znali smo da je nešto loše - rekla je Beatrisina mama Laura,.

Njen otac je zahtevao od njenog doktora opšte prakse da joj uradi dodatne nalaze. Nalazi krvi su pokazali da nešto nije u redu, pa su Beatris hitno poslali u bolnicu. Tamo su doktori otkrili kvržicu iznad bubrega i dijagnostifikovali joj neuroblastom.

Rak je agresivan i daje oko 40 posto šanse za dugoročno preživljavanje.

- U bolnici su dvaput rekli da se verojatno radi o virusu, ali odbio sam da napustim bolnicu dok nisam video stručnjaka. Čekao sam tri sata dok neko od starijih doktora ne bude slobodan, a onda su Beatris pregledali različiti specijalisti koji su joj napravili sve vrste testova, uključujući i rendgen i ultrazvuk. Kada su se moji strahovi s gudla pokazali istinitim, to je bio vrlo čudan osećaj. Iako mi se život okrenuo, gotovo mi je laknulo jer sam bio u pravu - rekao je Tiago.

Beatris su uputili u bolnicu i ubrzo je počela sa hemoterapijom.

Roditelji devojčice savetovali su svim tatama i mamama da obrate pažnju na svoju decu i ne ignorišu ove simptome.

#Tumor

'