AKTUELNO

Francuska ekonomija nadmašila je prognoze ekonomista sa rastom od 0,3 odsto u tri meseca zaključno sa septembrom, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Privreda Francuske je tako pokazala veću otpornost na efekte usporavanja globalne ekonomije u odnosu na zemlje koje su uveliko zavisne od trgovine poput Nemačke i Italije, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

Francuska, kao druga najveća ekonomija evrozone, jedna je od najotpornijih u regionu na negativan uticaj trgovinskih tenzija i na neizvesnosti vezane za Bregzit.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali da će rast francuskog BDP-a usporiti na 0,2 odsto u trećem kvartalu u odnosu na rast od 0,3 odsto iz drugog tromesečja.

U trećem kvartalu, francuski uvoz je porastao za 1,4 odsto, u odnosu na pad od 0,3 odsto u prethodnom kvartalu, saopštila je francuska Kancelarija za statistiku Insee.

Izvoz je takođe porastao, napredujući za 0,3 odsto u poređenju sa padom od 0,1 odsto u prethodnom kvartalu.

Privatna potrošnja je tradicionalni pokretač francuske ekonomije i nastavila je tako da dejstvuje i u trećem kvartalu sa rastom od 0,3 odsto. Potrošnju građana je podstakao prošlogodišnji paket poreskih olakšica i drugih stimulativnih mera predsednika Emanuela Makrona, navodi se u informaciji.

#BDP

#Ekonomija

#Francuska

'