AKTUELNO

Operacija pronalaska i ubistva vođe ISIS američki predsednik povestio je jednoj od žrtava ove terorističke organizacije Kajli Miler.

Amerikanka Kajla Miler je, kao dvadesetšestogodinjakinja, bila oteta dok je radila kao humanitarka u Alepu 2013. godine.

Naime, ona je pomagala izbeglicama u sirijskom građanskom ratu u lokalnoj bolnici, kada su je pripadnici terorističke organizacije oteli.

Ona je čitave dve godine provela u zatočeništvu, gde je proživljavala razne vrste tortura od strane članova ISIS, kao i samog vođe Abu Bakra al- Bagdadija.

- Rečeno nam je da je Kajla bila mučena, da je praktično bila vlasništvo Bagdadija. Vlada nam je to saopštila - govorili su svojevremeno njeni roditelji, Karl i Marša za ABC njuz.

Oni su tada izjavili da ju je više puta silovao Bagdadi. On ju je lično odveo u kuću jednog od vođa Islamske države Abu Sajafa, koji je bio zadužen za naftu i gas u ISIS, sve dok ovaj nije poginuo.

Zvaničnici su informacije o zlostavljanju dobili od najmanje dve devojke koje su džihadisti držali kao taoce i seksualne robinje u kući Sajafa. Takođe, vređali su je, terali na prinudni rad i fizički zlostavljali. Hteli su i da je primoraju da se odrekne hrišćanstva i pređe u islam, što je ona odbila.

Milerova je, posle silnog mučenja, ubijena 2015. godine. I dok je Islamska država tada tvrdila da je Kajla Miler ubijena u jordanskom vazdušnom napadu, SAD su odmah za njenu smrt okrivile Islamsku državu.

Amerikanka, za koju su mediji, prenoseći pouzdane informacije, tvrdili da je pomagala i drugim zatočenicama, ubijena je po naredbi Bagdadija, a usmrtio ju je jedan od njegovih pomoćnika.

Međutim, telo Kajle Miler nikada nije pronađeno. Od 2015. njeni roditelji su više puta putovali u Siriju i čak se tajno sastajali sa njenim otmičarima iz ISIS kako bi preuzeli njene posmrtne ostatke. Ali, uprkos obećanjima, to se nikada nije dogodilo.

Nakon ubistva Bagdadija roditelji Amerikanke pohvalili su predsednika SAD Donalda Trampa zbog specijalne operacije koja je rezultirala smrću vođe ISIS.

- Kajla je danas mogla da bude živa da je Obama tada bio odlučan, kao što je sada bio Tramp- izjavila je majka Marša Miler, a otac devojke izrazio je svoju zahvalnost američkom generalu Marku Miliju:

- Hvala mu što je ovu operaciju posvetio našoj ćerki- rekao je Karl Miler.

#Donald Tramp

#Islamska država

#Ubistvo

'