AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su sa novinarima u Sočiju, nakon razgovora koji se odnosio na tursku vojnu operaciju u Siriji.

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju postigli, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, te da je na kraju susreta potpisan memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Foto: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool

Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se takođe navodi da će Rusija i Turska ostati privrežene očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

Lavrov je kazao i da se memorandumom podrazumeva da će Moskva i Ankara preduzeti sve mere kako bi se sprečio prelazak terorista kroz sirijsko-tursku granicu, ali i da se omogući bezbedni povratak izbeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih ovih tačaka memoranduma.

Putin: Rusija i Turska postigle sudbonosan dogovor

Predsednik Rusije izjavio je nakon pregovora sa liderom Turske da je na sastanku „postignut izuzetno važan, ako ne i sudbonosan dogovor koji će razrešiti napetu situaciju na sirijsko-turskoj granici“.

Tom prilikom rekao je i da će tačan dogovor Turske i Rusije saopštiti šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu.

Predsednik Rusije istakao je i da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, kao i da Turska deli taj ruski stav.

Foto: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool

Rusija pak deli zabrinutost Turske zbog porasta separatističkog raspoloženja u Siriji koje je veštački inicirano, dodao je Putin.

- Bez saradnje Turske i Sirije zasnovane na obostranom poštovanju ništa neće biti postignuto - naglasio je on.

Putin je kazao i da je sa Erdoganom razgovarao o tome da situacija na terenu ni na koji način ne sme da utiče na pokretanje rada sirijskog ustavnog komiteta, koji bi trebalo da zaseda u Ženevi.

Ruski predsednik je pozvao međunarodnu zajednicu da aktivnije pomogne svim izbeglicama koji žele da se vrate u Siriju.

On je kazao i da ga je Erdogan informisao o tome kakvi su ciljevi i zadaci vojne operacije Turske na severoistoku Sirije.

Podsetimo, susret Putina i Erdogana trajao je preko pet sati.

Foto: Tanjug/Sergei Chirikov/Pool Photo via AP

Erdogan: Nama ne treba tuđa teritorija — mi čistimo zemlju od terorista

Predsednik Turske izjavio je nakon sastanka sa ruskim liderom da Ankara nema nameru da zauzima tuđu teritoriju, već da je cilj turske vojne operacije da se Sirija očisti od terorista.

Turski predsenik je istakao da je očuvanje sirijskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta nešto ka čemu Ankara teži, kao i da se sve svoje vojne aktivnosti po pitanju likvidacije terorista veoma detaljno planiraju.

Međutim, kako je upozorio Erdogan, ni Turska, a ni Rusija, neće dozvoliti da dođe do porasta separatističkog duha na severu Sirije.

Foto: Tanjug/AP PhotoSergei Chirikov, Pool

On je ukazao na to da sve kurdske jedinice do srede moraju kompletno da napuste zonu koja se prostire u prečniku od 30 kilometara od granice sa Turskom.

- Sa Putinom sam razgovarao o svim dešavanjima u vezi sa operacijom ’Izvor mira‘. Poštovanom predsedniku Putinu sam detaljno objasnio šta je naš glavni zadatak — to je likvidacija terorističke grupacije DAEŠ-a i Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, ali i osiguranje bezbednog povratka sirijskih izbeglica - zaključio je Erdogan.

#Redžep Tajip Erdogan

#Vladimir Putin

'