AKTUELNO

Nadležni odbor evropskog regulatora za lekove preporučio je danas da vakcina protiv virusa ebole kompanije 'Merk&Co' dobije dozvolu za puštanje u promet, što je korak bliže na putu da svet dobije prvu zvanično odobrenu vakcinu protiv ove retke i smrtonosne bolesti.

U saopštenju Evropske agencije za lekove navodi se da je njen odbor preporučio da se uslovno odobri puštanje u promet u Evrpskoj uniji vakcine pod nazivom Ervebo za osobe od 18 godina i više koje su izložene riziku od kontakta s virusom zairske ebole, prenosi Rojters.

Konačno odobrenje zavisi od Evropske komisije, koja uglavnom sledi preporuke Odbora za lekove za ljudsku upotrebu.

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je ovu odluku, i najavila da će krenuti s prekvalifikacijom vakcine (garancija da je lek potpuno bezbedan i efikasan).

Program prekvalifikacije SZO-a je usluga koja pomaže da se obezbedi pristup lekovima za teške bolesti kao što HIV/AIDS i malarija.

- Uslovno odobrenje prve svetske vakcine protiv ebole je trijumf za javno zdravlje i svedočanstvo o saradnji bez presedana stručnjaka iz celog sveta sveta - naveo je saopštenju generalni direktor SZO-a Tedros Adan Gebrejesus.

Ova hemoragična groznica, prvi put otkrivena u Kongu 1976. godine, prenosi se direktnim kontaktom putem telesnih tečnosti i obično usmrti otprilike polovinu onih koji se zaraze.

Trenutno nema odobrenih lekova za ebolu, a podaci dobijeni tesiranjem i na bazi programa dobrovoljnog korišćenja pokazali su da je Ervebo efikasan u zaštiti od virusa posle jedne doze, saopštila je EMA.

Vakcina je testirana na oko 16.000 ljudi i trenutno je na razmatranju za dobijanje dozvole u SAD.

U sadašnjoj epidemiji ebole u Demokratskoj Republici Kongo zaraženo je više od 3.000 ljudi.

#Ebola

#Vakcina

'