AKTUELNO

Cene nafte su jutros drastično porasle, nakon što su iranski državni mediji preneli da su dve rakete pogodile iranski naftni tanker u Crvenom moru.

Odmah po objavljivanju te vesti, severnomorska nafta "brent" je skočila za 2,07 odsto na 60,33 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) registrovala slične dobitke, prenosi američka TV mreža CNBC.

Iz nacionalne iranske naftne kompanije, u čijem je vlasništvu pogođeni tanker, rekli su za NBC da su dve eksplozije na tankeru ođeknule u 5:00 i 5:20 časova ujutru po lokalnom vremenu.

Tanker je, kako je saopšteno, putovao Crvenim morem kod obale Saudijske Arabije, a u trenutku kada je pogođen nalazio se na stotinak kilometara od saudijskog lučkog grada Džeda. Iranska državna agencija IRNA prenela je da reč o tankeru po imenu "Sabiti", a NBC je javio da posada sa tankera nije povređena i da se radi na stabilizovanju situacije. Nakon višesatnog curenja nafte, IRNA je prenela da je oko 8:30 časova po londonskom vremenu zaustavljeno njeno izlivanje i da je "situacija pod kontrolom".

Najnoviji incident dolazi u uslovima pooštrenih tenzija u tom regionu. CNBC podseća da su 14. septembra izvedeni napadi na dva najveća saudijska naftna proizvodna pogona, što je primoralo tu zemlju da privremeno ugasi oko 50 odsto svoje proizvodnje, odnosno više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje nafte.

#Cena

#Eksplozija

#nafta

#tanker

'