AKTUELNO

Bivši američki predsednik Džimi Karter danas puni 95 godina, a nedavno je prevazišao Džordža Buša starijeg kao najdugovečniji predsednik u američkoj istoriji.

Karter je i dalje angažovan u društvu, sa novom, mlađom generacijom, i nastavlja da radi na ostvarenju svojih životnih ciljeva.

Četiri godine pošto je pobedio rak, četiri meseca pošto je pao i slomio kuk i nedelje fizikalne terapije, bivši američki predsednik ne pokazuje znake umora niti bola, dok stoji, bez pomoći, i odgovara na brojna pitanja studenata na panel raspravi na Emori univerzitetu, u kojoj učestvuje svake godine, već 38 godina.

Džimi Karter preneo je studentima savet koji je dobio pre mnogo decenija.

- Rekao bih da se još pridržavam saveta koji mi je dao direktor u mojoj školi - 'Morate se prilagoditi promenama', a ovo je zaista vreme promena ali se čvrsto držite principa koji se nikada ne menjaju. Ja verujem u te principe, kao što su da govorite istinu i pomažete drugima - rekao je bivši demokratski predsednik.

Karter, inače dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu za VOA je rekao da ga "možda, ipak stižu godine".

- Nekada sam putovao u Afriku tri ili četiri puta godišnje. I uvek u Kinu i tako dalje, ali sam sada smanjio putovanja u inostranstvo mada sam još angažovan u radu Karter centra - rekao je on.

- Predsednik Karter je neka vrsta sekularnog sveca u Americi danas - rekao je Džozef Krespino, profesor istorije na Univerzitetu Emori. On dodaje da je Karter postavio visoke standarde za ono što se očekuje od američkih predsednika kada završe predsednički mandat.​

- Njegova dugovečnost, njegova predanost da učini što je moguće više dobrih dela tokom ostatka života je zaista neverovatan uzor, ne samo za njegove sunarodnike, Amerikance, već i za ljude širom planete - ocenio je Krespino.

Karter je bio 39. predsednik SAD, od 1977. to 1981. godine.

#Džimi Karter

'