AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Francuske preminuo je u 86 godini.

Žak Rene Širak (1932-2019) je bio predsednik Francuske u dva mandata. Prvi put od 17. maja 1995. godine do 16. maja 2002. godine i drugi put od 17. maja 2002. godine do 17. maja 2007. godine.

Pre toga bio je gradonačelnik Pariza. Njegov prethodnik na mestu predsednika Francuske bio je Fransoa Miteran, a nasledio ga je Nikola Sarkozi.

Širak je 2016. godine primljen u bolnicu zbog infekcije pluća, tada su lekari konstatovali da je teško bolestan.

Bio je jedan od svetskih državnika koji je zagovarao bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije, 1999. godine.

Širak je u zvaničnoj poseti Srbiji bio 7. i 8. decembra 2001. godine.

Širak je prvi predsednik jedne zemlje-članice EU i NATO, koji je posle bombardovanja posetio SRJ. On je u u Beograd doputovao na poziv tadašnjeg predsednika SRJ u dvodnevnu zvaničnu posetu.

Širak je 15. decembra 2011. osuđen na uslovnu kaznu od dve godine zatvora zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza.

Tada su advokati tvrdili da je teško bolestan i da se zbog toga ne pojavljuje na suđenjima.

BBC navodi da su poslednje godine njegove vladavine bile obeležene korupcijskim skandalima.

Jedna od najvažnijih političkih reformi koju je sproveo je skraćenje mandata predsednika Francuske sa sedam na pet godina.

Profesor političkih nauka iz Pariza Paskal Perino rekao je da postoji nekoliko razloga zbog čega je Širak uživao popularnost u narodu.

- Uveo je ideju da je predsednik običan čovek koji džogira ili vozi vespu. Zatim, prevazišao je podele na levicu i desnicu i treće - predvodio je Francusku dosta dugo - objasnio je profesor svojevremeno.

#Smrt

'