AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je "logističku podršku" za stvaranje bezbedne zone na severoistoku Sirije

Turska je upozorila da bi mogla da ponovo otvori rutu za sirijske izbeglice koje bi ponovo mogle da preplave Evropu ukoliko ne dobije međunarodnu pomoć da napravi "bezbednu zonu" na severu Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je "logističku podršku" za stvaranje bezbedne zone na severoistoku Sirije.

- Ili će to da se dogodi ili ćemo da budemo prisiljeni da otvorimo kapije - rekao je on.

Turska je trenutno privremeni dom za 3,6 miliona Sirijaca koji su pobegli od građanskog rata. Inače, SAD podržavaju plan "sigurne zone".

Ipak, taj plan je kontroverzan jer sirijske kurdske snage pazne na tursko prebacivanje Sirijaca na severoistok koji nisu poreklom sa te teritorije. Kurdske narodne zaštitne jedinice (YPG), koje Turska smatra terorističkom grupom, ne žele da naprave prolaz za tuske snage na tom području. Američke snage su sa druge strane podržale YPG u borbi protiv takozvane Islamske države.

Turska želi da i američke snage patroliraju u toj zoni, a Erdogan navodi da je Turska bila u obavezi da to učini do kraja septembra. Erogan takođe strahuje da bi nove borbe u provinciji Idlib mogle da poguraju još izbeglica u Tursku.

Sirijska vlada koju podržava Rusija bombarduje pobunjenike i terorističke grupacije u Idlibu. Turska sa druge strane podržava neke pobunjeničke grupacije tamo.

Iz Idliba je već otišlo desetine hiljada ljudi i nalaze se na turskoj granici.

Pod sporazumom iz 2016. godine sa EU, Turska je pooštrila kontrolu kako bi regulisala priliv migranata u Evropu. Dogovor je usledio nakon što se EU obavezala da obezbedi 6 milijardi evra pomoći Turskoj kako bi obezbedila život sirijskim izbeglicama.

Erdogan se žalio da je do sada stiglo samo 3 milijarde evra, iako su evropski zvaničnici naveli da je isplaćeno 5,6 milijardi.

Kriza između EU i Turske 2016. godine malo je smanjila pritisak koji je bio postavljen na grčka ostrva u blizini Turske. Ipak, situacija je danas veoma tenzična na Moriji na primer, kampu na ostrvu Lezbos, gde se mladi migranti skoro svakodnevno sukobljavaju sa grčkom policijom.

#EU

#Migranti

'