AKTUELNO

Severnokorejski vodja Kim Jong Un nadgledao je testiranje "super velikog višestrukog raketnog bacača", izvestila je danas severnokorejska agencija KCNA.

Agencija je javila da je testiranje oružja sprovedeno u subotu bilo uspešno navodeći reči Kima da je raketni bacač "zaista sjajno oružje". Kako navodi KCNA, Kim je naglasio potrebu da se "pojača razvoj strateškog i taktičkog oružja da bi se odlučno osujetile rastuće vojne pretnje i pritisak neprijateljskih snaga". Neprijateljske snage na koje se odnosi ta izjava su SAD i Južna Koreja, čije nedavno završene vojne vežbe su razbesnele Pjongjang. Severna Koreja smatra da se na tim manevrima vežba za invaziju na nju i sprovela je niz raketnih proba kao odgovor na to.

Južnokorejska vojska juče je javila da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete srednjeg dometa sa svoje istočne obale juče ujutro i da su one letele oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 97 kilometara. To je bila sedma severnokorejska proba oružja za oko mesec dana.

Neki stručnjaci smatraju da Severna Koreja želi da prikaže svoje oružje da bi povećala adute uoči mogućeg nastavka nuklearnih pregovora, u zastoju od neuspelog drugog samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kima u Vijetnamu u februaru. Dvoje vodja su se sastali ponovo na korejskoj granici krajem juna i složili se da nastave pregovore.

#Kim Džong Un

'