AKTUELNO

On je napao vojnike ispred tog muzeja mačetom.

Egipćanin koji je napao vojnike blizu pariskog muzeja Luvr rekao je tokom saslušanja da nije dobio instrukcije od Islamske držžave, navodi izvor blizak istrazi.

Egipćanin Abdala Reda al-Hamami (29) je objasnio da je delovao samostalno i da njime nije upravljala Islamska držžava kada je ušao u turističku galeriju Karusel u sklopu Luvra kako bi izveo "simboličnu akciju protiv Francuske".

Njegov napad na vojnike koje je napao mačetom francuski predsednik je nazvao "terorističkim". Istražitelji veruju da napadač deli stavove Islamske držžave.

Optužženi je objasnio da je žželeo da napadne simbol Francuske nakon napada međunarodne koalicije "na braću u Siriji". U njegovom ruksaku je pronađen sprej kojim je, kako je rekao, želeo da uništi umetnička dela u muzeju, prenosi portal Indeks.

Napadač je najpre odbijao da razgovara s istražžiteljima. Tokom napada on je ranjen u stomak, a u ponedeljak je tokom trećeg saslušanja u bolnici počeo da odgovara na pitanja.

Istražžitelji pokušavaju da utvrde koji su bili motivi napada tog Egipćana s prebivalištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je kao turista ušao u Francusku 26. januara letom iz Dubaija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za njegovu akciju a tokom pretraživanja stana koji je iznajmio u Parizu nisu pronađeni elementi koji bi ukazivali na pripadnost nekoj džihadističkoj grupi. Istražžitelji analiziraju tvit koji je poslao pre napada u kojem je preneo deo govora portparola ID, ubijenog u napadu antidžihadističke koalicije 30. avgusta u Siriji.

Č.N.

#Luvr

#Mačeta

#Napad

#Pariz

'