AKTUELNO

Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, sastaće se danas na jugu Francuske kako bi razgovarali o najvećim svetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušali da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Makron je pozvao Putina u svoju letnju rezidenciju, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali, na sastanak i veceru, samo nekoliko dana pre početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i americki predsednik Donald Tramp.

Kremlj je saopstio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normadijskog formata, prenosi TASS.

Ruski list ''Izvestija'' navodi da, kada je reč o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja sveta, koju čine jos Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon sto je pripojila Krim 2014. godine.

AP navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podeli sa drugim svetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

#Emanuel Makron

#Sastanak

#Vladimir Putin

'