AKTUELNO

Sjedinjene Države, još jednom, pokazuju da dugogodišnja demokratska tradicija uvodi i drugačija pravila ponašanja.

U mnogim državama, pa i našoj, čim neko napreduje na drušvenoj lestvici, bilo da postane predsednik kućnog saveta ili opštine, svi se utrkuju da budu što bliži "uspešnom rođaku ili prijatelju". U Americi sam uspeh nije garant da ćete dobiti poštovanje javnosti.

Dejli mejl je objavio fotografiju ćerke predsednika SAD Donalda Trampa, Ivanke, kako u hodniku Bele kuće čuva svog desetomesečnog sina dok razgovara telefonom. Kako se navodi, "prva ćerka" najverovatnije pokušava da nađe rešenje za situaciju kada čak četiri prodajna lanca okrazuju saradnju sa njenom modnom kućom.

Posle Nordstroma, i Belk, Džet, ŠopStajl and Houm Šopping Netvork su "oprali ruke" od njene modne linije navodeći kao razlog "slabu prodaju". Bez obzira na to da li je zaista reč o padu interesovanja kupaca, ove kompanije su se na taj način priključile sve raširenijoj kampanji bojkota poslova porodice Tramp.

"Grab yout wallet" (zgrabi svoj novčanik) je kampanja koju su pokrenuli protivnici Trampove politike, a koja usmerena ka izbegavanju roba i usluga koje nude njegove firme - od hotela i prodavnica do industrije zabave. Kako navode, oni zbog neslaganja sa politikom aktuelnog predsednika Amerike bojkotuju njegovu porodicu i njihove poslove, nadajući se da će ih tako onemogućiti da i dalje ostvaruju profit.

Kampanja se širi i obuhvata bojkot svih kompanija koje na bilo koji način sarađuju sa Trampovima.

Pokretači ove akcije, imali su na umu i predizborno obećanje novog američkog predsednika da neće primati državnu platu za vreme svog mandata. Kako navode, možda Tramp neće živeti na budžetu, ali sigurno članovi njegove portodice hoće - aludirajući na Ivankinog muža Džareda Kušnera koji je postao savetnik u Beloj kući.

Zato je, kako navode, možda još važnije širiti kampanju "grab your wallet" i tako uticati na bankovni račun Trampove imperije.

S. P.

#Bojkot

#Ivanka Tramp | Ivanka Trump

#SAD

#kupovina

'