AKTUELNO

Najmanje 63 osobe, uključujući ženu i decu, poginule su u napadu bombaša samoubice u sali za venčanja u Kabulu, saopštili su danas avganistanski zvaničnici.

Avganistanski ogranak Islamske države preuzeo je odgovornost za napad. U saopštenju koje je objavljeno na sajtu te militantne grupe navodi da je veliki skup šiita u Kabulu bio meta jednom "pakistanskom borcu Islamske države koji je želeo da postane mučenik". Oni su potvrdili da je nakon eksplozije bombe koju je nosio samoubica, eksplodirao i automobil-bomba.Preživeli kažu da je bombaš, kada je detonirao prsluk s eksplozivom, bio na bini, blizu muzike, gde se nalazilo mnogo dece.

- Bilo je mnogo mrtvih i ranjenih. Bio sam sa mladoženjom u drugoj sobi kada smo čuli eksploziju i nisam mogao nikoga da nadjem. Svi su ležali svuda po sali - rekao je preživeli Ahmad Omid, dodavši da je na svadbu njegovog rodjaka bilo pozvano oko 1.200 gostiju.

Najsmrtonosniji napad u Kabulu ove godine, u kojem je ranjeno više od 200 ljudi, dogodio se u delu grada u kom živi šiitska manjina Hazara. Ta militantna grupa, od kad je nastala u Avganistanu 2014. godine, preuzela je odgovornost za mnoge napade čija su meta bili članovi šiitske manjine Hazara.Talibani su ranije danas osudili napad i negirali umešanost.

- Očajni smo zbog vesti o samoubilačkom napadu u svadbenoj sali u Kabulu. Grozan zločin nad našim narodom kako je moguće obučiti čoveka i tražiti mu da ode i raznese se na svadbi - napisao je Sedik Sediki, portparol predsednika Ašrafa Ganija na društvenoj mreži "Tviter".

Eksplozija je usledila nekoliko dana nakon završetka muslimanskog praznika bajrama, kada muslimani posećuju prijatelje i rodjake, a malo pre nego što će Avganistan obeležiti svoj 100. dan nezavisnosti. Eksplozija koja je okončala višednevni mir u Kabulu dogodila se u trenutku neizvesnosti u ovoj državi jer su talibani i SAD skopili sporazum o okončanju 18-godišnjeg rata, najdužeg sukoba u kom je učestvovala Amerika. Medjutim, mnogi Avganistanci strahuju da će se teroristički napadi nastaviti.

#Avganistan

'