AKTUELNO

Kineska vlada pozvala je danas vladu Honkonga da kazni počinioce nasilja i da što pre ponovo uspostavi red, dan posle novih demonstracija u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zvaničnik Biroa za pitanja Hongkonga i Makaa, kineskog tela zaduženog za odnose sa Hongkongom, ocenio je da su demonstracije poslednjih meseci ozbiljno doveli u pitanje prosperitet i stabilnost tog grada.

- Mislimo da je za sada glavni zadatak Hongkonga da se kazne činovi nasilja u skladu sa zakonom, što pre ponovo uspostavi mir i očuva okruženje povoljno za poslovanje - rekla je portparolka kancelarije Sju Lujing.

Prodemokratski demonstranti sinoć su se drugi dan zaredom sukobili sa policijom u Hongkongu, kada su zabeležene su najnasilnije scene do sada na toj teritoriji.

Policija Hongknga juče je u više navrata bacala suzavac i ispaljivala gumene metke kako bi potisnula demonstrante koji su saobraćajnim znakovima i kišobranima blokirali ulice u tom gradu, u još jednoj napetoj večeri u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Okršaji policije i demonstranata izbili su juče ispred kineske Kancelarije za vezu, koja predstavlja vlast Pekinga na toj teritoriji.

U saopštenju jutros policija je navela da je uhapšeno 49 "radikalnih demonstranata" zbog raznih izgreda, dodajući da su demonstranti sve nasilniji.

Protesti u Hongkongu traju sedam nedelja, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

#Hongkong

#Kina

#Protest

#Sukob

'