AKTUELNO

Tokom opsežne međunarodne operacije kodnog naziva "Familia" koja je protiv globalnih krijumčara kokainom vođena na tri kontinenta, uhapšeno je 16 osoba, a zaplenjena je tona kokaina i dva miliona eura u gotovini, prenosi Hina.

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima učestvovale su i policije Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije.

Kriminalističko istraživanje, dodao je hrvatski MUP, od samog početka imalo je snažnu podršku i koordinaciju međunarodnih agencija za sprovođenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.

Uz njih, u operaciji su učestvovale i policije Belgije, Švajcarske.

Kriminalistička istraga "Familija" počela je na inicijativu hrvatskog policijskog odseka za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala a cilj operacije bila je međunarodna mreža osumničena za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju avionima i komercijalnim brodovima, kao i za pranje novca.

Operacija traje još od 2017.

U jednoj fazi istrage, zbog složenosti i na zahtev hrvatskih, srpskih i čeških policijskih i pravosudnih tela uspostavljena je saradnja na tri kontinenta i u akciju se uključila još i švajcarska i belgijska federalna policija, francuska žandarmerija, italijanska finansijska policija, hongkonška carina, pravosudna policija Makaua i Malezije i urugvajska i paragvajska policija.

U sklopu akcije, u oktobru 2018. u Hrvatskoj su uhapšena dva državljana BiH, a zaplenjeno je više od milion evra, dok je u aprilu u Hong Kongu uhapšeno pet osoba, a zaplenjen 421 kilogram kokaina.

Tokom operacije uhapšena su dvojica visokorangiranih pripadnika tzv. Balkanskog kartela, kao i 14 pripadnika ciljanih organizovanih kriminalnih grupa, 11 u Evropi i pet u Hong Kongu.

Pored zaplene više od tone kokaina, oduzeto je i oko dva miliona evra u gotovini i luksuzna roba, ručni satovi i vozila u vrednosti većoj od milion evra.

#Droga

#Zaplena

'