AKTUELNO

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif će sutra učestvovati na sastanku UN o održivom razvoju pošto je dobio vizu uprkos ograničenjima koje su mu SAD uvele i zbog kojih su se našle na meti kritika svetske organizacije.

Vašington, koji je nedavno pretio da će Zarifu uvesti sankcije, ipak mu je dao vizu za ulazak u SAD ali uz ograničenu mogućnost kretanja, rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

Portparol sekretarijata UN Farhan Hak je naveo da je to telo "upoznato s restriktivnim merama koje je za stalnu misiju Irana nedavno uvela zemlja domaćin (SAD)" i da je "u bliskim kontaktima s predstavništvima SAD i Irana po tom pitanju" i da je "izrazilo zabrinutost zemlji domaćinu".

Iranska misija pri UN je saopštila da je Zarif u Njujork došao tokom vikenda i da je juče dao brojne intervjue američkim medijima. Zarif je u intervjuu televiziji En-Bi-Si (NBC) optužio SAD da se "igraju vatrom" i ponovo izneo uveravanja da njegova zemlja ne želi nuklearno oružje.

- Nismo na ivici razvoja nuklearnog oružja. Da smo želeli da razvijemo nuklearno oružje to bismo odavno mogli da učinimo - rekao je on.

Tokom boravka u Njujorku, Zarif može da boravi u zgradi UN i u njenoj bliskoj okolini, što uključuje i nekoliko ulica udaljenu zgradu iranskog predstavništva u UN.

- Američke diplomate ne šetaju Teheranom, pa ne vidimo nikakav razlog da iranske diplomate mogu slobodno da se kreću Njujorkom - rekao je Pompeo za Vašington post, i dodao da šef iranske diplomatije koristi slobode koje SAD daju da bi "širio zlobnu propagandu".

Kao zemlja domaćin UN, SAD u principu imaju obavezu da po hitnom postupku izdaju vize državama koje ih traže da bi njihovi zvaničnici prisustvovali sastancima UN. Zarif je čest posetilac Njujorka, gde učestvuje na okruglim stolovima i razgovara s američkim medijima, i u sredu bi trebalo da učestvuje na sastanku posvećenom ciljevima održivog razvoja za 2030. godinu u roganizaciji Ekonomsko-socijalnog saveta UN.

Činjenica da njemu nisu uvedene sankcije, iako se o toj mogućnosti nedavno govorilo, smatra se znakom želje američke vlade da sačuva neki kanal komunikacije s Teheranom. Šef iranske diplomatije je nedavno rekao za Njujork tajms da eventualne sankcije na njega ne bi uticale jer ne poseduje imovinu u SAD.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

#Iran

#Ujedinjene nacije

'