AKTUELNO

Skup su obezbeđivale jake policijske snage.

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je u Beču protiv zabrane hidžaba. Prema policijskim izveštajima, na skupu je bilo blizu 3.000 ljudi. Oni su marširali gradskim centrom.

Iz redova demonstranata kažu da je na skupu bilo čak 5.000 ljudi, koji su nosili trube, zastave i plakate protiv austrijskih vlasti, a posebno protiv ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke, koji je predložio zabranu javnih okupljanja.

Protest su organizovali mreža Mulismanskog civilnog društva, Savet mladih Islamske verske zajednice u Austriji, kao i Dokuštele Muslimana. Povorka je krenula sa trga ljudskih prava, a učesnici su istakli da se ne radi samo o zabrani hidžaba, već o ljudskim i manjinskim pravima. Učesnici protesta nosili su i uzvikivali parole "Ne zabrani marama"“ i "Volim svoj hidžab"“. Sa skupa su upućene i pretnje ministru spoljnih poslova i integracije Sebastijanu Kurcu.

Sa skupa su upućene i pretnje ministru spoljnih poslova i integracije Sebastijanu Kurcu.

"Gospodine Kurc, videćete ko se poslednji smeje"“, ali i kritika: "Jeste li razumeli šta znači integracija"“.

-Svake godine moramo da ukažemo da rasizam, desničarski ekstremizam, fašizam, anti-semitizam i netolerancija nisu dobrodošli u kosmopolitskom društvu - rekao je jedan od protestanata.

Ovakvi protesti održavaju se svake godine, a ovogodišnji je prošao bez većih incidenata.

S.A.

#Austrija

#Beč

#Demonstracije

#Muslimani

#Protest

'