AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija, ocenivši da je ona pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio na konferenciji za novinare da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dve žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

- Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-nemačkog saveza - naveo je sinoć Makron na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik istakao je da podržava odluku da se nemačka ministarka odbane Ursula fon der Lejen predloži za novog šefa Evropske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

- Fon der Lejen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju - smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Nemačke.

- Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina - rekao je Makron, dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsedava Evropskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su juče dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a Španskog ministra spoljnih poslova Zzozepa Borela za novog evropske šefa diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

#Emanuel Makron

'