AKTUELNO

Lideri zemalja G20 uspeli su na samitu u Osaki da usvoje zajednički pristup rešavanju problema i da istovremeno ne povećaju postojeće razlike, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe na kraju samita.

- Postoje veoma različita mišljenja o G20. Kažu da je teško pronaći zajednički stav u ovom klubu. Ali veoma je važno što smo mogli da iznađemo zajednički pristupi za mnoge probleme - rekao je Abe na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

U komunikeu sa samita lideri su se založili za promovisanje "slobodne, fer i nediskriminatorske" trgovine i obećali da će iskoristiti "sva politička sredstva" da podrže globalnu ekonomiju usred postojećih rizika, navodi Kjodo.

Japanska agencija primećuje, međutim, da oni nisu najavili borbu protiv protekcionizma u trgovini.

Lideri G20 su se obavezali i da će se boriti protiv klimatskih promena, da će pokušati da smanje emisiju štetnih gasova radeći na finansiranju održivog razvoja i boljoj inovaciji.

U kominikeu se navodi i da će razmotriti širok spektar čistih tehnologija i pristupa, uključujući "pametne gradove, ekosistem i pristup orijentisan prema zajednici", prenosi AP.

S druge strane, SAD su u komunikeu ponovili svoju odluku da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimatskim proemana "zato što unazađuje američke radnike i poreske platiše".

#Šinzo Abe

'