AKTUELNO

Dogovorene su najviše cene koje operateri mogu međusobno naplaćivati za usluge u romingu.

Evropski parlament, Savet i Komisija konačno su postigli dogovor oko regulisanja veleprodajnih cena koje telekomunikacioni operateri međusobno naplaćuju za usluge roaminga, prenosi hrvatski Index. To je bio i poslednji element koji je trebalo ispuniti za konačno ukidanje naplate rominga u Evropskoj uniji od 15. juna ove godine.

Tako će svi građani EU polovinom godine moći da koriste svoje mobilne telefone i izvan svoje matične mreže po istim cenama koje su dogovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj.

Tako će veleprodajna cena za glasovne poruke od 15. juna moći da iznosi najviše 3,2 centa, a za SMS samo jedan cent.

Što se tiče prenosa podataka dogovoreno je postupno smanjenje za predstojeće petogodišnje razdoblje. Od 15. juna ove godine za jedan gigabajt naplaćivaće se najviše 7,7 evra, te postupnim smanjivanjem doći će se na 2,5 evra od 2022. dodine, piše Index.hr

Dogovor o veleprodajnim cenama nije bilo lako postići, jer postoje različiti interesi zemalja članica - južne članice EU, zauzimale su se za što viši "cenovni plafon", jer operateri moraju puno investirati kako bi mogli pružiti odgovarajuću uslugu za veliki broj turista, dok su se severne države pribojavale da ne dođe do povećanja cena u domaćem saobraćaju kako bi nadoknadili gubitke na romingu.

S. P.

#EU

#Roming

#telefon

'