AKTUELNO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je širenje ebole na istoku Konga veoma nepredvidivo sa tendencijama rasta i smanjivanja.

On je to izjavio na konferenciji za novinare u Kampali dodajući da prihvata odluku komiteta SZO da ebolu još ne treba proglasiti globalnom krizom, iako širenje te bolesti u Kongu izaziva zabrinutost, prenosi AP.

- Obećavam da ćemo nastaviti da tražimo svetsku i regionalnu podršku za kontrolu ove epidemije što pre je moguće - rekao je on.

Inače u istočnom Kongu, zdravstveni zvaničnici su počeli da nude vakcinaciju svim stanovnicima u Mabalako-u, gde se smatra da je najveće žarište ebole.

Od avgusta prošle godine 1.400 osoba je umrlo od ebole, a prošle nedelje zabeležena su dva smrtna slučaja u susednoj Ugandi.

Ministar zdravlja Kenije koja se graniči sa Ugandom, rekao je da su preduzete sve potrebne mere kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Dve žrtve u Ugandi su se najverovatnije zarazile na jednoj sahrani u Kongu, na kojoj je bilo prisutno desetine ljudi.

Za sada, u Keniji nema slučajeva ebole, iako se sumnjalo na jednu ženu koja je imala simptome slične eboli, nema smrtonosnu hemoralgičnu groznicu.

#Ebola

#Kongo

'