AKTUELNO

Iran nikada neće započeti rat, ali će uništiti svakoga ko ga napadne, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif.

-Kogod započne rat sa nama, neće biti onaj koji će ga završiti - upozorio je Zarif.

On je rekao da je s nemačkim kolegom Hajkom Masom imao “iskrene i ozbiljne” razgovore u Teheranu o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, posle povlačenja SAD. Kako je preneo Rojters, on je dodao da će Teheran sarađivati sa evropskim državama potpisnicama sprorazuma u nastojanju da se on spase.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi kritikovao je ranije danas evropske potpisnice nuklearnog sporazuma zato što nisu uspele da spasu taj sporazum nakon povlačenja SAD prošle godine i uvođenja novih američkih sankcija Teheranu.

-Do sada nismo videli praktične i očigledne korake kojima bi evropske zemlje garantovale zaštitu interesa Irana - rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, prenosi Rojters.

On je naglasio da Teheran neće razgovarati ni o kakvom pitanju izvan nuklearnog sporazuma.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano izrazio je danas zabrinutost zbog rastućih tenzija oko iranskog nuklearnog pitanja i dodao da se nada da može biti pronađen način da se one smanje kroz dijalog.

#Iran

#Pretnja

#Rat

'