AKTUELNO

Cene nafte porasle su danas za više od dva odsto, nakon signala da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači mogli da produže važenje zajedničkog sporazuma o smanjenju proizvodnje tog energenta.

Cena severnomorske nafte tipa "brent" porasla je za 1,35 dolara na 63,02 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta WTI poskupela za 1,10 dolara na 53,69 dolara po barelu, javlja agencija Rojters. Obe vrste nafte su na putu da zabeleže najveći dnevni rast od kraja aprila. Nafta je poskupela nakon što je saudijski ministar energetike Kalid al-Falih, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), rekao da je cena od 60 dolara po barelu previše niska da bi podstakla ulaganja u tu industriju.

On je dodao da je OPEK nadomak dogovora da i posle juna produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, ali da su i dalje potrebni pregovori sa nečlanicama OPEK-a. Sporazum OPEK-a i nečlanica tog naftnog kartela, među kojima je i Rusija, o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno ističe krajem ovog meseca.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija i OPEK imaju različit stav o tome šta predstavlja fer cenu nafte, ali da će Moskva zajedno sa članicama OPEK-a doneti jedinstvenu odluku o proizvodnji na sastanku koji će se održati naredni nedelja.

#Cena

#nafta

'