AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Ljubljani da je kriza na Kosovu i Metohiji izazvana popustljivošću EU i NATO prema vlastima u Prištini.

- Vlasti u Prištini se ne pridržavaju onoga što se zahteva od njih na osnovu Rezolucije 1244 SB UN i što je u skladu sa onim obavezama dogovorenim kroz dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa šefom slovenačke diplomatije Mirom Cerarom, prenosi Tas s.

On je, povodom jučerašnjeg incidenta na severu Kosova, rekao da su krizu izazvali oni koji žele da od Balkana naprave "sanitarni koridor" prema Rusiji.

- Što se tiče događaja u Kosovskoj Mitrovici, takve provokacije odgovaraju onima koji žele da od Balkana stvore sanitarni koridor prema Rusiji - rekao je Lavrov.

Kako je rekao, za postizanje tog cilja sve zemlje regiona morale bi biti "uvučene u NATO".

- Kao što vidimo, Srbija se prisiljava na pristanak. Kosovska nezavisnost biće formalizovana i to će otvoriti put za pristupanje više teritorija Zapadnog Balkana NATO-u - rekao je Lavrov.

On je rekao da je o svemu tome razgovarao danas sa Cerarom.

- Videli smo da Slovenija, iako je članica NATO i EU, ne podržava ideju sanitarnih čvorova - rekao je Lavrov i dodao da je Slovenija za prevazilaženje postojećih prepreka, a ne za stvaranje novih linija podele u Evropi.

Lavrov je dodao i da to što Priština ne realizuje ranije postignute dogovore, pre svega dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, pokazuje da je EU bespomoćna.

- Dogovor o formiranju ZSO postignut je pre nekoliko godina, a nedostatak napretka po tom pitanju pokazuje i konfrontaciju politika prištinskih predstavnika i većim delom, bespomoćnost EU - rekao je Lavrov.

Cerar je ocenio da će operacija specijalnih snaga na Kosovu imati ozbiljnih posledica u odnosima Prištine i Beograda.

On je dodao i da Slovenija, kao članica EU i NATO teži stabilnosti međunarodne zajednice, posebno u regionu, odnosno na Zapadnom Balkanu.

#Kim

#Sergej Lavrov

'