AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i americki drzavni sekretar Majk Pompeo razgovarali su danas u Sociju o bilateralnim odnosima, Venecueli, Siriji, Ukrajini, Korejskom poluostrvu i iranskom nuklearnom sporazumu.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio nadu da su glasine da su SAD poslale 120 hiljada vojnika na Bliski istok neosnovane, s obzirom na to da je u regionu već ima dosta različitih konflikata, prenosi Tass.

Foto: Tanjug, AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

On je dodao da ce Rusija, Kina i evropske zemlje koje učestvuju u zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu održavati kontakte sa SAD kako bi situacija bila rešena.

- Rusija veruje da je moguce postici sporazum sa SAD o produzetku Novog dogovora o smanjenju strateskog naoruzanja - naglasio je Lavrov.

Mi polazimo od pretpostavke da možemo da dođemo do sporazuma u okviru bilateralne savetodavne komisija, istakao je Lavrov.

Foto: Tanjug, AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Lavrov je rekao da pretnje koje stižu od američke administracije i opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida vladi venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura su u suprotnosti sa vrednostima demokratije, prenosi Tass.

Rusija, dodao je šef ruske diplomatije, podržava dijalog i smatra da Venecuela sama treba da reši sva svoja sporna pitanja bez ultimatuma i preduslova pošto "demokratija ne bi trebalo da bude uspostavljena silom".

Foto:

On je istakao da je Moskva zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Vašingtonom na osnovu međusobnog poslovanja.

- Uvereni smo da je to moguće i realno ukoliko je dijalog zasnovan na međusobnom poslovanju i uvažavanju interesa - rekao je Lavrov.

#Rusija

#SAD

#Sergej Lavrov

'