AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će se sastati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom za vreme samita G20 koji se održava krajem juna u Japanu.

Ruske novinske agencije su, međutim, javile da Kremlj tvrdi da nije postignut dogovor o susretu Tramp-Putin na samitu G20.

Tramp koji zaoštrava trgovinski rat sa Pekingom povećanjem carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, rekao je danas da bi sastanak sa kineskim predsednikom trebalo da bude plodan.

On je ponovio da su SAD u snažnoj poziciji za razgovore sa Kinom, i ocenio da Kina želi da postigne sporazum.

- Mnoge zemlje će naravno napustiti Kinu i okrenuti se drugim zemljama i prema tome neće morati da plaćaju dodatne carine koje bi Peking mogao da uvede kao uzvratnu meru - rekao je Tramp.

Kineska vlada objavila je danas da od 1. juna namerava da podigne carine na američku robu u vrednosti od 60 milijardi dolara kao odgovor na novo podizanje carina sa američke strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da za sada nije bilo zahteva sa američke strane o susretu Putin-Tramp i da sada nema takvog dogovora, prenela je agencija Interfaks ubrzo posle Trampove najave da će se sastati sa ruskim i kineskim predsednikom na skupu G20 u Japanu.

#Donald Tramp

#Sastanak

#samit

'