AKTUELNO

Pilot je bio u nesvesti 40 minuta.

Pilot u Australiji uključio je autopilot i ubrzo se onesvestio tokom leta, a u tom stanju je leteo 40 minuta. Da se nešto događa primetila je kontrola letenja, kada je registrovala da poziva sa njegove stanice nema.

Istraga koju je sproveo australijski Biro za bezbednost u saobraćaju (ATSB), ustanovila je da pilot nije mnogo spavao noć pre leta i da je samo jeo čokoladice, popio energetsko piće i malo vode. Pilot je leteo od aerodroma Port Augusta u Južnoj Australiji do Parafilda izvan Adelajide kada se incident dogodio.

Dok je leteo na 5.500 metara, dobio je glavobolju i uključio autopilot.

- Ubrzo nakon toga, pilot je ostao bez svesti - piše u izveštaju. Bez svesti je bio 40 minuta.

Kontrola letenja je više puta pokušavala da kontaktira pilota, ali neuspešno, kaže ATSB. Drugi obližnji avion je tada ugledao avion, koji je leteo iznad vode jugozapadno od Adelaide, i prijavio da se nešto dešava.

Avion u kom je bio onesvešćeni pilot, koji je došao sebi, vratio se u Parafild pod pratnjom drugog aviona.

- Pilot je rekao da je noć pre leta patio od nesanice i da se oporavlja od blage prehlade. Na dan leta nije doručkovao pre odlaska iz Parafilda u Port Augusta - navodi se u saopštenju.

Tokom leta od Parafilda do Porta Auguste, pilot je samo konzumirao energetsko piće, malo vode i čokoladu tokom zaustavljanja u Port Augusti.

#Australija

'