AKTUELNO

Iran je informisao ambasadore Velike Britanije, Nemačke, Kine i Rusije da prekida realizaciju nekih obaveza iz sporazuma o nuklearnom programu, javlja Rojters pozivajući se na lokalnu agenciju „Irib“.

Agencija „Isna“ je saopštila ranije da predsednik Irana Hasan Rohani može u sredu objaviti o nekim kontramerama Teherana zbog prošlogodišnjeg izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma. Po njegovim podacima, plan koji Rohani može da objavi u ovom slučaju ne podrazumeva izlazak Irana iz nuklearnog sporazuma, ali može biti govora o delimičnom prekidu realizacija Irana svojih obaveza u okviru sporazuma.

U isto vreme, Trampova administracija je preusmerila nosač aviona „Abraham Linkoln“ na Bliski istok, jer se očekivalo da će Iran odustati od dogovorenih obaveza da zamrzne svoj nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države ponovo su uvele deo sankcija Iranu 7. avgusta prošle godine. Dodatne američke sankcije, koje su pokrile izvoz nafte, stupile su na snagu 5. novembra. Vašington je odobrio privremeno izuzeće od naftnih sankcija za Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Tursku.

#Iran

#Nuklearno oružje

'