AKTUELNO

Turistički sektor Šri Lanke mogao bi ove godine da ima gubitke do 1,5 milijardi dolara kao posledica uskršnjih napada na crkve i hotele u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo finansija Šri Lanke.

- Turizam će biti najteže pogodjen sektor - rekao je ministar finansija Mangala Samaravera na konferenciji za novinare i dodao da se očekuje pad dolazaka od 30 odsto, što znači gubitak od 1,5 milijardi dolara.

Šri Lanka je imala rekordni dolazak turista 2018. godine od 2,33 miliona. ; Od Velike Britanije do Izraela i Holandije više zemalja pozvalo je svoje državljanje da izbegavaju dolazak u Šri Lanku ili da napuste zemlju ako se tamo nalaze.

Britanski ogranak turoperatera TUI vratiće sve svoje klijente koji borave u Šri Lanki i otkazuje sva putovanja prodata za tu destinaciju.

- Posle odluke britanskog ministarstva spoljnih poslova da pozove gradjane da izbegavaju odlazak u Šri Lanku TUI Velika Britanija odlučio je da vrati avionom u Veliku Britaniju sve svoje klijente koji su tamo na odmoru i otkaže sve boravke od petka - saopštila je ta grupa, čija matična kompanija je u Nemačkoj.

Australija je ocenila danas da je verovatno da će tamo biti novih napada dok se nastavlja potraga za osumnjičenim napadačima.

Stotine Holandjana koji su u Šri Lanki biće vraćeni u Holandiju narednih dana, naveo je fond za garancije u turističkom sektoru dok Francuska preporučuje svojim gradjanima da ograniče kretanje na glavni grad Kolombo, kao i da se drže dalje od verskih mesta i okupljanja širom ostrva.

Bombaši samoubice napali su prošle nedelje ujutro crkve hrišćanske manjine i luksuzne hotele, kada je poginulo 253 ljudi. Za napade je odgovornost preuzela Islamska država. Jedan šrilankanski zvaničnik je za napade okrivio odmetnute članove malih lokalnih muslimanskih ekstremističkih grupa.

#Turizam

#Šri Lanka

'