AKTUELNO

Amerikanka Kendis Klejborn, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu, priznala je u sredu da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji s kineskim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako navodi to ministarstvo, Klejbornova je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

Među poklonima koje je dobila su novac u gotovini, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mesečna stipendija, kažec se u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejbornovoj, a drugi "njenom bliskom članu porodice", koji nije imenovan.

U zamenu za te poklone, ona je obezbedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema - od ekonomskih strategija do uzajamnih poseta visoko rangiranih zvaničnika dve zemlje, dodaje Ministarstvo pravde.

Klejborn (63) prvobitno je osuđena 2017. godine, uoči samita predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, podseća Rojters.

Ministarstvo napominje da Klejbornova, ako bude osuđena, preti do pet godina zatvora.

#Kina

#SAD

'