AKTUELNO

Severnokorejski vodja Kim Džong Un nadgledao je probu novog "vođenog taktičkog naoružanja", javila je danas državna agencija KCNA.

To je prva proba koju je Severna Koreja sprovela od propalih pregovora o denuklearizaciji. Proba je omogućila da se proveri funkcionisanje "sistema vodjenja u toku leta i punjenje snažne bojeve glave", potvrdila je zvanična agencija KCNA.

Kim Džong Un je rekao da je proba dogadjaj izuzetno važan za povećanje borbene spremnosti severnokorejske vojske, navodi agencija. Severnokorejski lider je vodio probu koja je bila usmerena na nekoliko ciljeva.

Centar za strateške i medjunarodne studije u Vašingtonu (CSIS) ;juče je saopštio da su primećeni znaci aktivnosti u glavnom severnokorejskom nuklearnom kompleksu, manje od dva meseca od propalih razgovora o denuklearizaciji američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Centar je naveo je da satelitski snimci napravljeni 12. aprila pokazuju pet vagona blizu fabrike za obogaćivanje uranijuma i laboratorije za radiohemiju nuklearnog kompleksa Jongbion.

#Severna Koreja

#oružje

'